Tips på hur du sparar energi

Här kommer några tips på hur du sparar in på både energi, pengar och MILJÖN!

Dra upp persiennerna. Låt solen kika in och värma upp rummen på dagtid, året om.
Möblera smart. Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp fina gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte är för långa, så de hänger för elementen. Om du har persienner, dra ned dem på natten.
Torka kläderna utomhus. Det tar lite längre tid än i tumlaren, men det minskar slitaget på kläderna och påverkar inte miljön. Och så luktar det gott!
Fyll frysen. En halvfylld frys behöver mer el än en full frys eftersom varorna kyler varandra. I brist på mat kan du faktiskt fylla frysen med böcker.
Tina i kylskåpet. Mat som tinas i kylskåp ger ”gratis” kyla till kylen, samtidigt som värmen behålls i rummet. Dessutom mår maten bättre av att få tina långsamt.
Dammtorka kylen. Dra fram kyl-/frysskåpet då och då, och se till att gallret på baksidan är dammfritt. Då kommer det lättare in luft, och du spar energi.
Rinnande kran mot diskbalja. Att diska under rinnande vatten är som att hälla ut pengar i vasken. Genom att diska i balja kan du spara upp mot 75 procent av energin.
Gryta mot vattenkokar. Många använder vattenkokaren i stället för en gryta på spisen när de ska göra te eller liknande. Men det är också en fördel att använda vattenkokaren till annat, till exempel när du ska laga mat. Koka upp vatten till pastan, äggen eller grönsakerna i vattenkokaren, häll sedan över i grytan på spisen och fortsätt tillagningen där.
Vädra smart. När du behöver vädra, dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan en kort stund med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.
Lågenergilampa. Om du byter ut dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara upp emot 75 procent av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En lågenergilampa har en livslängd på cirka 10 000 timmar, jämfört med vanliga glödlampor som bara varar i cirka 1 000 timmar.
Varma element mot filt. Sätt upp termometrar och se till att du inte har för varmt. I förråd och liknande räcker det med 10-15 grader, i sovrum rekommenderas 16-18 grader och i vardagsrummet kan det räcka med max 20 grader. Klä på dig lite mer eller svep in dig i en varm filt om du fryser.
Inkopplat mot urkopplat. När du stänger av dator, tv, dvd- spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen står de i stand by- läge och drar energi. Koppla dem till en grenkontakt med strömbrytare, då kan du stänga av allt med ett enda knapptryck. Laddare till mobiler och liknande som sitter kvar i uttag, även utan mobilen, drar också el. Dra ut dem när du inte laddar.
Lampor mot värmeljus. Varför inte förena nytta med mys? Släck lamporna på kvällen och tänd värmeljus i stället. Du sover också bättre om du inte har för ljust innan du ska lägga dig.
Stor tv mot liten. Ju större tv:n är, desto mer energi förbrukar den. Ur elanvändningsperspektiv är därför trenden med stora tv-apparater olycklig. Moderna tv-apparater, som plasma och lcd, drar dessutom mer el. En lcd-tv drar oftast mindre än en vanlig tv i samma storlek, medan en plasma-tv drar mer än en vanlig tv.